Prostitutie in de Nederlanden
In de vorige blog schreef ik over de voorgeschiedenis van de "oudste beroep ter wereld" in de Lage Landen. Vandaag gaan we verder tot de 16e eeuw.
Vanaf de 15e eeuw is prostitutie formeel verboden, maar mild gestraft. Daarom ging prostitutie ongestoord verder. Seks was overal te koop: in hoerhuizen, badstoven, gewone stoven, onheerlijke herbergen (in Amsterdam). Stoven waren soms uit liefdadigheid gesticht. Door keuren van Amsterdam en Utrecht was prostitutie op kerkhoven verboden. In 1478 gaf Amsterdam aan de dienaren van de schout het alleenrecht om hoerhuizen te houden. Alleen de hoeren konden straffen voor het werk krijgen en die waren: verbanning, openlijke telijkstelling en verminking.
Karel V verbood prostitutie in 1430. In de lage landen probeerden de staadsbesturen de prostitutiegebieden te beperken in een aantal steden. Het was ook verplicht een boordje te hangen zodat de klanten wisten wat voor soort servies kan je krijgen. De vrouwen van beroep konden zich niet in openbare delen van de stad laten zien. Hun kleren moesten ook anders dan die van de gewone vrouwen zijn.
Meer in de volgende blog.
Was er enige vorm van medische zorg voor de prostituse van de overheid? :D
BeantwoordenVerwijderenJa, ze hadden medische onderzoeken elke maand. Als ze ziek waren, moesten ze niet werken. Ze werden ook verbannen als het serieus was. Ondanks de bloei van medicijn en wetenschap van de tijd, soa's daagden vaak op en veel epidemies ontstonden daardoor.
Verwijderen