donderdag 22 maart 2018

Muziek 2

Muziek in de Gouden Eeuw


Deel twee
Jan Miense Molenaer, Meisje met fluit


 In de vorige blog, schreef ik over de algemene punten van de muziek van de Gouden eeuw. In dit artikel zal ik iets over de instrumenten en muzieksopleiding zeggen.
In de Republiek hing het musiceren van geld af. Mensen moesten veel geld voor lessen betalen om spelen te leren en partituren in liedboekjes te lezen. Ook, instrumenten waren heel duur.
Theodor Rombouts, De Luitspeler
 Er bestonden stedelijke muziekscholen, Collegium musicum genoemd, waar professionele musici leerden de gegoede burgerij te spelen. Muziek was niet meer allen voor de professionelen, maar was ook hobby voor de hogere burgerij. De populaire instrumenten waren: luit, gitaar, blokfluit(makkelijk te spelen en goedkoop), viool, viola de gamba, klavecimbel en virginaal. De klavecimbel was alleen beschikbaar voor rijke mensen. Twee families, Rucker en zijn erfgenamen Couchet waren de bekendste muziekinstrumentbouwers van Antwerpen, bekend als de Stradivarius van de Zuideljike Nederlanden.


Klavecimbel van Ruckers
  
Johannes Vermeer, De gitaarspeelster
Johannes Vermeer, De Muziekles (Meisje met Virginaal)



4 opmerkingen:

  1. Het was een leerzaam artiekel. Waren er bekende families zoals de familie van Mozart wiens leden componeerden of muzikanten waren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mijn onderzoek (dwz.Wikipedia :D) waren er geen zulke families in de Republiek. De twee bekende, invloedrijke componisten uit de Gouden Eeuw zijn Jan Pieterszoon Sweelinck en Jacob van Eyck.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ja, dat is een compositie/liedje gemaakt van een al bestaande melodie. Het Wilhelmus, bijvoorbeeld, is een contrafact. Als je in muziek bedoelde :D

      Verwijderen

Czaar Peterhuisje  Gebouwd in 1632 op Krimp 23 in Zaandam, het Czaar Peterhuisje blijft tot vandaag als een van de oudste houten...