zondag 29 april 2018

De Amsterdamse Shouwburg


     In het jaar 1637 is de Amsterdamse schouwburg aan de Keizersgracht gebouwd. De Architect was Jacob van Campen en daarom was het eerste gebouw De schouwburg van Campin genoemd. Het eerste tonneelstuk was Gysbrecht van Amstel van Joost van den Vondel, die speciaal voor de openingsnacht is geschreven. Het zal als het openingstuk  het volgend 300 jaar blijven. 

Gysbrecht van Aemstel in De Schouwburg van Campin
     In 1665 is de schouwburg verbouwd om groter te maken. De oude gebouw was in de nieuwe ingesloten. Uiteindelijk was het uit Den Haag, Utrecht en Texel zichtbaar. In 1772 was het platgebrand vanwege de verdubbelde aantal brandende karsens op het tonneel. 

De brandende schouwburg
    Na de ramp (in 1774) was het gebouw naar het Leidseplein verplaatst. Toen was de enige tijd dat het de staatsigendom was. De nieuwe gebouw was van hout gemaakt en "houten kast" genoemd. Een eeuw later is de "kast" ook platgebrand.

De `"houten kast"
    In 1894 is de schouwburg op diezelfde plaats met financiële ondersteun van rijke Amsterdammers herbouwd en het blijft daar nog steeds.

De buitenzijde van de schouwburg

De grote zaal van de schouwburg

Bronnen




4 opmerkingen:

  1. Wat leuk! Weet je welk toneel die in dat theater gespeeld werd was het populairst ooit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel Nederlandse stukken waren hier opgevoerd, de bekendste zijn Gijsbrecht van Aemstel en Lucifer van Joost van den Vondel of bijvoorbeeld Marieken van Nijmegen, Elckerlijc...
      Als je dat wilt, kan je de lijst van de beste Nederlandse toneelstukken hier zien: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/05/ten-oorlog-meest-belangwekkende-toneelstuk-dat-heropvoering-verdient-a1418122

      Verwijderen
  2. Heel interessant. :D Konden alleen rijke mensen de toneelstukken bekijken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, de gewone mensen konden ook bekijken, maar ze hadden aparte ingangen links en rechts van de "rijke" deur. Ook, ze konden alleen de goedkooopste plaatsen betalen en die waren op de verre derde balkon (De Engelenbak). Ze moesten op de trap 88 treden beklimmen om hun balkon te bereiken en daar waren alleen de staanplaatsen of een paar houten stoelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Czaar Peterhuisje  Gebouwd in 1632 op Krimp 23 in Zaandam, het Czaar Peterhuisje blijft tot vandaag als een van de oudste houten...