Mithologie in de schilderijen van Petrus Paulus Rubens
Griekse of Romeinse invloed? – allebei!
Op een college Cultuurgesciedenis werd er een vraag gesteld of Rubens Romeinse of Griekse mythologische figuren schilderde. Volgens een aantal kunsthistorici kunnen we allebei invloeden in zijn werk vinden.
Omdat hij naar Italië reisde, werd hij natuurlijk door Romeinse Oudheid geïnspireerd, maar dankzij zijn renaissanse-humanistische opleiding, kwam hij veel Griekse helden ook tegen.
In de namen van de schilderijen kunnen we dat ook zien. Er bestaat geen kavel tussen de twee, liever een vermenging. In sommige titels zien we Griekse en Romeinse namen naast elkaar, bijvoorbeeld in “Venus(Lat.) en Adonis(Gr.)” of “Ixion(Gr.) koning van de Lapiths bedrogen door Juno(Lat.)”.Venus en Adonis |
Allebei bronnen waren een middel voor een andere doel verbeeld - om het verhaal van Barok te vertellen en Oudheid was maar het medium om dat te doen.
https://www.artble.com/artists/peter_paul_rubens/more_information/style_and_technique
https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio/works-of-art/myths-and-symbols
https://www.britannica.com/biography/Peter-Paul-Rubens
https://global.oup.com/us/companion.websites/9780195397703/student/materials/myth_art
Ixion koning van de Lapiths bedrogen door Juno |
Medusa |
Het Oordeel van Paris |
Welke mithologiesche motieven vind je meer interessant, Griekse of Romeinse? Is er een andere schilder die deze motieven gebruikt die je ken?
BeantwoordenVerwijderenIk ken de Griekse beter, dus die zijn meer interessant voor mij. Ja, het is een terugkerende thema in kunst dat door bijvoorbeeld Goya, Titian, Rubens en Van Dyck is afgebeeld.
BeantwoordenVerwijderenNog een interessante kijk op Rubens werk:
BeantwoordenVerwijderenhttps://lilihorvath.wordpress.com/2014/06/19/a-feminist-look-at-rubens-medusa/