dinsdag 22 mei 2018

Czaar Peterhuisje




 Gebouwd in 1632 op Krimp 23 in Zaandam, het Czaar Peterhuisje blijft tot vandaag als een van de oudste houten huizen in Nederland en een van de oudste museums in Nederland. 
   Het is uit oude scheepshout gebouwd als een gewone werkershuis en daar woonde tsaar Peter de Grote tijdens zijn incognito bezoek in 1697. Hij wilde scheepsbouw leren en het Russische rijk tot de Europese mode toenaderen. Hij werkte op VOC werven als scheepstimmerman. Er werd gezegd dat hij over twee meter lang was en was vaak dronk, dus iedereen wist wie hij was.
  In 1818 kocht en gaf koning Willem I dit huis aan zijn schoondochter Anna Paulowna, die van Russische afkomst was, als kraamcadeau. Ze was een vorstin uit de Romanov geslacht en was met koning Willem II negen jaar getrouwd. 
   Tot vandaag de dag gebruiken de Russen veel scheepstermen van Nederlanse afkomst. 


zondag 20 mei 2018

Prostitutie 3

Prostitutie in de Nederlanden

17e eeuw 

         Vanaf de erkenning van calvinisme was prostitutie illegaal. De openlijke en stadsbordelen verdwenen van rond de eeuwwisseling. Ook, seks buiten het echt was streng gestraft(verbanning tot 50 jaar, boete, eerloosverklaaring). De prostituees ook konden ook verbannen worden of in vrowuengevanfenis geplaatst na hun derde misdrijf. Religieuze mensen vonden geslachtsziektes een straf van god te zijn.
    Toch bleef prostitutie oogluikend toegestaan omdat Amsterdam vol van reizigers en handelaars was en die waren vaak prostituees aan het zoeken. Alleen de ongehuwde christelijke mannen konden klanten zijn. 
  De prostituees konden in verschillende plaatsen gevonden zijn: speel- of muziekhuzen, kroegen voor de hogere klassen en de hoeren waren van vermengde standen. De lagere klassen konden naar onheerlijke herbergen gaan of naar wijnhuizen langs het IJ. Die waren voor statprostituees beschikbaar. 

     De geschiedenis van het beroep is eeuwenlang en is over alle culturen verspreed. De afschuw is dat het altijd bracht nog tragedie mee. Meestal werden werkers gedwongen door armoede of ongeluk om dit te doen, kwamen ze daar door mensenhandel en mensensmokkel terecht. Vaak minderjarig, ongeletterd en verloren, verdwijnen of sterven ze zonder spoor.


Bronnen

zondag 13 mei 2018

Prostitutie 2

Prostitutie in de Nederlanden

In de vorige blog schreef ik over de voorgeschiedenis van de "oudste beroep ter wereld" in de Lage Landen. Vandaag gaan we verder tot de 16e eeuw.

  Vanaf de 15e eeuw is prostitutie formeel verboden, maar mild gestraft. Daarom ging prostitutie ongestoord verder. Seks was overal te koop: in hoerhuizen, badstoven, gewone stoven, onheerlijke herbergen (in Amsterdam). Stoven waren soms uit liefdadigheid gesticht. Door keuren van Amsterdam en Utrecht was prostitutie op kerkhoven verboden. In 1478 gaf Amsterdam aan de dienaren van de schout het alleenrecht om hoerhuizen te houden. Alleen de hoeren konden straffen voor het werk krijgen en die waren: verbanning, openlijke telijkstelling en verminking.
    Karel V verbood prostitutie in 1430. In de lage landen probeerden de staadsbesturen de prostitutiegebieden te beperken in een aantal steden. Het was ook verplicht een boordje te hangen zodat de klanten wisten wat voor soort servies kan je krijgen. De vrouwen van beroep konden zich niet in openbare delen van de stad laten zien. Hun kleren moesten ook anders dan die van de gewone vrouwen zijn.

Meer in de volgende blog.

zondag 6 mei 2018

Prostitutie 1

Prostitutie in de Nederlanden

Geïnspireerd door het tragische lot van Elsje Christiaens


   Vandaag weten we dat Nederland heel liberaal is en dat de positie van de sexwerkers beter dan in de meest andere landen is. Maar hoezo? Wanneer precies is de situatie van die vrouwen (en zelden of nooit mannen) veranderd tot die van vandaag?

Iedereen is de termijn "het oudste beroep ter wereld" bekend. Wat Nederland betreft, begint in het Frankische rijk vanaf de vroege middeleeuwen. En ook niet stiekem. Toen was prostitutie overal aanwezig. Vrouwen stonden op straten van allerlei steden hun diensten offerend. Sommigen waren zelfs in vrouwenkloosters beschikbaar.

 In het Heilige Roomse rijk probeerde de overheid zijn werk te controleren door boete of toestemming van het bestuur die ze aan de "vrouwenhuizen" gaven. Met de bloei van christendom begon een deel van het publiek het beroep te beoordelen.

  Hoewel, in de 14e eeuw vonden de theologen dit beroep nuttig en nodig. Ze dachten dat de prostituees waren de manier waarop de reine vrouwen veilig van de wellustige mannen kunnen blijven.

Thomas van Aquino: Neem de hoeren weg uit de wereld, en je zult diezelfde wereld verzadigen met sodomie. 

Joachim  Beuckelaer - Bordeel
Ik zal nog twee delen van het verhaal de volgende twee weken schrijven. Komende weekend zal ik de geschiedenis van de 15e tot de 17e eeuw toelichten, en dan komt wat over de mensen van het vak.


Czaar Peterhuisje  Gebouwd in 1632 op Krimp 23 in Zaandam, het Czaar Peterhuisje blijft tot vandaag als een van de oudste houten...