zondag 29 april 2018

De Amsterdamse Shouwburg


     In het jaar 1637 is de Amsterdamse schouwburg aan de Keizersgracht gebouwd. De Architect was Jacob van Campen en daarom was het eerste gebouw De schouwburg van Campin genoemd. Het eerste tonneelstuk was Gysbrecht van Amstel van Joost van den Vondel, die speciaal voor de openingsnacht is geschreven. Het zal als het openingstuk  het volgend 300 jaar blijven. 

Gysbrecht van Aemstel in De Schouwburg van Campin
     In 1665 is de schouwburg verbouwd om groter te maken. De oude gebouw was in de nieuwe ingesloten. Uiteindelijk was het uit Den Haag, Utrecht en Texel zichtbaar. In 1772 was het platgebrand vanwege de verdubbelde aantal brandende karsens op het tonneel. 

De brandende schouwburg
    Na de ramp (in 1774) was het gebouw naar het Leidseplein verplaatst. Toen was de enige tijd dat het de staatsigendom was. De nieuwe gebouw was van hout gemaakt en "houten kast" genoemd. Een eeuw later is de "kast" ook platgebrand.

De `"houten kast"
    In 1894 is de schouwburg op diezelfde plaats met financiële ondersteun van rijke Amsterdammers herbouwd en het blijft daar nog steeds.

De buitenzijde van de schouwburg

De grote zaal van de schouwburg

Bronnen




zaterdag 21 april 2018

Rubens en mythen

Mithologie in de schilderijen van Petrus Paulus Rubens

Griekse of Romeinse invloed? – allebei!

  Op een college Cultuurgesciedenis werd er een vraag gesteld of Rubens Romeinse of Griekse mythologische figuren schilderde. Volgens een aantal kunsthistorici kunnen we allebei invloeden in zijn werk vinden. 
Omdat hij naar Italië reisde, werd hij natuurlijk door Romeinse Oudheid geïnspireerd, maar dankzij zijn renaissanse-humanistische opleiding, kwam hij veel Griekse helden ook tegen.
In de namen van de schilderijen kunnen we dat ook zien. Er bestaat geen kavel tussen de twee, liever een vermenging. In sommige titels zien we Griekse en Romeinse namen naast elkaar, bijvoorbeeld in “Venus(Lat.) en Adonis(Gr.)” of “Ixion(Gr.) koning van de Lapiths bedrogen door Juno(Lat.)”.
Venus en Adonis
 Sowieso Onstond Romeinse mithologie op basis van de Griekse dus we kunnen zeggen dat het een samensmelting van die twee in zijn werk bestaat. Bij Rubens is Griekse thematiek overheersend.
 Allebei bronnen waren een middel voor een andere doel verbeeld - om het verhaal van Barok te vertellen en Oudheid was maar het medium om dat te doen.

https://www.artble.com/artists/peter_paul_rubens/more_information/style_and_technique
https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio/works-of-art/myths-and-symbols
https://www.britannica.com/biography/Peter-Paul-Rubens
https://global.oup.com/us/companion.websites/9780195397703/student/materials/myth_art
Ixion koning van de Lapiths bedrogen door Juno 

Medusa

Het Oordeel van Paris

donderdag 5 april 2018

De drooglegging van de Beemster

(1607-1612)


Jan Leeghwater
Dirk van Os
De eerste monumentele onderneming van de 17e eeuw was de drooglegging van de Beemster, een meer buiten Amsterdam. Omdat zoveel buitenlanders naar Nederland waren gekomen, was er plotselling geen ruimte meer voor mensen en hun huizen. Daarom besliste rijke kooplieden (o.a. Dirk en Hendrik van Os) beslisten in een nieuwe stuk land te investeren, zodat ze kunnen vrij van de stadse drukte zijn. Dus ontstond de bekende polder, met behulp van vele sterke molens, opgeleide mensen, handenarbeiders en maar simpele werktuigen. En binnen vijf jaar was het al afgemaakt !

De held van de onderneming was Jan Adriaanszoon Leeghwater, maar waarschijnlijk had hij niet zoveel te maken met het echte project.

Iets bijzonders van het uitzicht van de polder is dat hij geen centrum heeft. het is door burgerij voor burgerij gemaak en niet rondom een luxe hof ontstond. Een echte beeld van de Nederlandse geest.

Vandaag staat de Beemster op het UNESCO-lijst van werelderfgoed.

Czaar Peterhuisje  Gebouwd in 1632 op Krimp 23 in Zaandam, het Czaar Peterhuisje blijft tot vandaag als een van de oudste houten...