woensdag 28 maart 2018

Muziek 3

Muziek van de Gouden Eeuw

Deel drie

Volksmuziek als propaganda


 In de 17e eeuw, zoals in vroegere tijden, werd volksmuziek door burgers, zeelui en soldaten gezongen. De doel van volksliedjes was "leer en vermaak", daarom alle volksliederen hebben een kenmerkende inhoud. Zoals in andere volkeren, muziek in de Republiek werd als propaganda gebrukt: die bemoedigde strijdlust tegen de Spanjaarden en dienst in VOC.
De bekendste verzameling van volksliedjes uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog is onbetwijfeld  Neder-landtsche gedenck-clanck, van de Nederlandse tekstdichter en componist Adriaen Valerius. Die liederen noemen we geuzensliederen, benoemd volgens de naam voor de Nederlandse opstandelingen. Dé belangrijkste liedje in dit liedboek is Het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied. De tekst is hoogstwaarschijnlijk door Filip van Marnix van Sint-Aldegonde geschreven, terwijl de melodie is van een al bestaande Fraanse lied, Autre chanson de la ville de Chartres assiégée par le prince de Condé .

Het Wilhelmus,  uitgevoerd als in de 17e eeuw;
Neder-landtsche gedenck-clanck, de hele inhoud en scans van het origineel op dbnl.nl;
Playlist van de muziek uit de tijd van de Republiek
Als jullie meer interesse voor dit onderwerp hebben, kunnen julllie op deze blog meer lezen.

Blogseries geïnspireerd door school.tv video.


Jacob Jordaens - De Drie Muzikanten

donderdag 22 maart 2018

Muziek 2

Muziek in de Gouden Eeuw


Deel twee
Jan Miense Molenaer, Meisje met fluit


 In de vorige blog, schreef ik over de algemene punten van de muziek van de Gouden eeuw. In dit artikel zal ik iets over de instrumenten en muzieksopleiding zeggen.
In de Republiek hing het musiceren van geld af. Mensen moesten veel geld voor lessen betalen om spelen te leren en partituren in liedboekjes te lezen. Ook, instrumenten waren heel duur.
Theodor Rombouts, De Luitspeler
 Er bestonden stedelijke muziekscholen, Collegium musicum genoemd, waar professionele musici leerden de gegoede burgerij te spelen. Muziek was niet meer allen voor de professionelen, maar was ook hobby voor de hogere burgerij. De populaire instrumenten waren: luit, gitaar, blokfluit(makkelijk te spelen en goedkoop), viool, viola de gamba, klavecimbel en virginaal. De klavecimbel was alleen beschikbaar voor rijke mensen. Twee families, Rucker en zijn erfgenamen Couchet waren de bekendste muziekinstrumentbouwers van Antwerpen, bekend als de Stradivarius van de Zuideljike Nederlanden.


Klavecimbel van Ruckers
  
Johannes Vermeer, De gitaarspeelster
Johannes Vermeer, De Muziekles (Meisje met Virginaal)



zondag 18 maart 2018

Muziek

Muziek in de Gouden Eeuw

Deel een


In de 17e eeuw veranderde muziek in vergelijking met het verleden. Mensen konden overal musiceren vanwege de verschillende muziekvormen. Die waren in kerkelijke(zoals psalmen) en wereldlijke stromingen verdeeld. De liederen waren in liedboeken verzameld. Die werden in verschillende formaten gemaakt. Heel bijzonder waren de kleinste boekjes, zogenaamde mopsjes. De wereldlijke muziek was meer gevariëerd, en het populairste genre was liefdesmuziek. Die was door de kerkelijke kring en beleefde, hogere burgerij hekeld omdat hij slechte invloed aan jongere mensen had. De situatie was als in de jaren zestig in de twintigste eeuw: slechte gedrag als seks, roken, feesten, borrelen ging samen met de muziek. Soms ontwaakten de jongens hele buurten toen ze serenades voor hun vrijsters onder de ramen opvoerden. Buren vergeleken zijn zingen met de jank van katten. Andere populaire vormen waren Italiaanse madrigalen, dansmuziek, volksmuziek en muziek voor de huiselijke kring.

Isaac Elias, Feestvierend gezelschap

zondag 11 maart 2018

Abraham Verhoeven

Abraham Verhoeven

Uitvinder van kranten

Abraham Verhoeven

De eerste krantenuitgever van de Zuidelijke Nederlanden


In 1605 werd de eerste krant in de Zuidelijke Nederlanden uitgegeven door Abraham Verhoeven in Antwerpen. In 1620 begon hij pamfletten en nieuwsprenten uit te geven. Er werd over hedendaagse thema's, en ook feestelijke nieuws, polemieken, satirische commentariëren, verzen, gedichten en gebeden geschreven. . Elke nummer had een houtsnede op de hoofdpagina en soms andere houtsneden op de latere pagina's. Verhoeven was ondersteund door de katholieke kerk en was door de kanunnik van Antwerpens kathedraal gecensureerd. De krant had geen titel of naam, maar nu is hij bekend als "Nieuwe tijdinghen" was pro-Habsburgs en heeft octrooi over de winningen van Ambrolio Spinola, die in dienst van Filips III in Spaanse-Nederlandse oorlogen vechtte. Die waren "Gazette van Blyschap" genoemd. Hoewel Verhoeven voor de Habsburgers werkte, drukte hij ook slechte nieuws. In 1629 heeft hij de naam, periodiciteit en drukformaat veranderd.

Een hoofdpagina van de nummer in october 1622

Czaar Peterhuisje  Gebouwd in 1632 op Krimp 23 in Zaandam, het Czaar Peterhuisje blijft tot vandaag als een van de oudste houten...